MILANO DESIGN FILM FESTIVAL GREECE-ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ (20-22/3, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)

img

Πως εξελίχθηκαν σχεδιαστικά οι καρέκλες από το 1800 μέχρι σήμερα; Τι είναι τα σπίτια - παγόβουνα; Πώς άλλαξε η έννοια «σπίτι» στις σύγχρονες κοινωνίες των hot spot;

Τι αλλαγές θα φέρουν τα ανθρωποειδή ρομπότ στην ζωή μας; Πώς θα μεταμορφώσουν τις πόλεις οι εναέριοι αυτοκινητόδρομοι και τα drones; Πως μπορεί το ντιζάιν να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής θνησιμότητας;
Αυτά είναι κάποια μόνο από τα σύγχρονα θέματα που θα αναδείξει, μέσα από τις διάφορες ενότητές του, το Milano Design Film Festival Greece-Athens (www.mdffgreece.comτο οποίο ετοιμάζεται εντατικά για την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα (20-22 Μαρτίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Αυτά είναι κάποια μόνο από τα σύγχρονα θέματα που θα αναδείξει, μέσα από τις διάφορες ενότητές του, το Milano Design Film Festival Greece-Athens (www.mdffgreece.com) το οποίο ετοιμάζεται εντατικά για την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα (20-22 Μαρτίου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Ντιζάιν, Αρχιτεκτονική, Βιωσιμότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Αστική Ζωή, Βιογραφία, Τέχνη, Τέχνη της Σκέψης είναι οι ενότητες γύρω από τις οποίες θα περιστραφούν τόσο οι ταινίες όσο και οι ομιλίες και συζητήσεις του φεστιβάλ οι οποίες αποτελούν ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι του.

Εντός αλλά και εκτός οθόνης, μέσα από το MDFF θα γνωρίσουμε διαφορετικές ιστορίες, ιδέες, σκέψεις, τρόπους ζωής, καινοτομίες, γνώσεις, λύσεις και όνειρα. Στην λογική του Learning by watching (Μάθηση μέσω παρακολούθησης) και Learning by dialoguing (Μάθηση μέσω διαλόγου) θα προβληθούν συνολικά 28 ταινίες, οι περισσότερες σε ελληνική πρεμιέρα, ενώ έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ομιλίες, πέντε συζητήσεις, ένα Workshop (Σχεδία αρτ Upcycling Workshop) και το πρόγραμμα Invisible Tour (Αόρατη Διαδρομή) της Σχεδίας.


*Στην ενότητα NTIZAΪN θα δούμε ταινίες που καταπιάνονται με βασικά χρηστικά αντικείμενα, όπως η καρέκλα, η οποία, ευαίσθητη στις αλλαγές των καιρών, συνεχίζει να αλλάζει, καθώς όλες οι τεχνολογικές, βιομηχανικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις αποτυπώνονται στην εξέλιξή της.

Ταυτόχρονα, θα εξετάσουμε πρότζεκτ που βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας, όπου μέσα από συνεντεύξεις με ντιζάινερς, θα δούμε παραδείγματα για το πώς το ντιζάιν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην οικοδόμηση οικονομικά προσιτών σπιτιών, την πρόληψη της τύφλωσης, τη διανομή φαρμάκων, την εκμάθηση ξένων γλωσσών, τον καθαρισμό των θαλασσών, ακόμα και στην πρόληψη της παιδικής θνησιμότητας.


* Τα σπίτια «παγόβουνα», τα οποία περιγράφει μια από τις ταινίες της ενότητας AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, είναι επαύλεις, που ανήκουν σε πολύ πλούσιους κατοίκους του Λονδίνου, των οποίων οι υπόγειοι όροφοι είναι περισσότεροι από το υπέργειο μέρος του σπιτιού. Στην ίδια ενότητα θίγονται πολλά ακόμα θέματα: Σημαντικοί αρχιτέκτονες συζητούν για το τι σημαίνει μεταμόρφωση της υφιστάμενης κληρονομιάς και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τις πόλεις και την αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα, 530 κατοικίες οι οποίες έχουν κυριολεκτικά μεταμορφωθεί, αποτελούν το σημείο εκκίνησης ώστε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για να κατοικούμε και να ζούμε στην πόλη…

Άλλα παραδείγματα «παντρεύουν» δύο φαινομενικά αντίθετες τέχνες: τον χορό και την αρχιτεκτονική, ή αναδεικνύουν την δύναμη του αρχείου (προσχέδια, σκίτσα, μακέτες, αποδόσεις, σχέδια, ειδικές τεχνικές ολοκληρωμένων δομών που εκθέτονται) στο δημιουργικό κομμάτι.


* Τι εννοούμε σήμερα με τη λέξη «σπίτι»; Κι αν το σπίτι βρίσκεται σ’ έναν καταυλισμό προσφύγων στο Ιράκ, στην παραγκούπολη μιας λίμνης στο Λάγος, ή σ’ ένα δωμάτιο έξι τετραγωνικών μέτρων στο Τόκιο; Στην ενότητα ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, οι θεατές του MDFF θα πραγματοποιήσουν ένα ανθρωπολογικό ταξίδι στην έννοια του «σπιτιού» και τις ασυνήθιστες μορφές του. Πώς κατασκευάζουμε σπίτια στα σύγχρονα hotspot του κόσμου όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης;


*Από τις πιο συναρπαστικές θεματικές του Φεστιβάλ, η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Μέσα από παραδείγματα χρήσης ρομπότ για σεξ με μοναχικούς άντρες και ρομπότ συντροφιάς για ηλικιωμένους, θίγονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον. Πώς θα επηρεάσουν τη ζωή μας τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη; Τι θα χάσουμε και τι θα κερδίσουμε;

Ανάλογα ερωτήματα αφορούν τον τρόπο που τα drones θα μεταμορφώσουν τις πόλεις. Οι «εναέριοι αυτοκινητόδρομοι» θα αποσυμφορήσουν τους δρόμους καθώς οι μεταφορές και οι ανθρώπινες μετακινήσεις στρέφονται στους αιθέρες. Η αρχιτεκτονική θα αλλάξει εντελώς καθώς οι ισόγειες είσοδοι θα αντικαθίστανται από τις ταράτσες, όπου θα υπάρχουν χώροι προσγείωσης. Ισχυρό πλεονέκτημα, ή μια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά μας;


*Το πρόγραμμα του MDFF Athens 2020, περιλαμβάνει ακόμα, ενδιαφέρουσες ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ, όπως αυτή για τον Ετόρε Σότσας και τον Aκίλλε Καστιλιόνι, από τους σημαντικότερους Ιταλούς βιομηχανικούς σχεδιαστές του 20ού αιώνα, αλλά και ταινίες για την ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ, που θίγουν ζητήματα όπως η ανακύκλωση ηλεκτρονικών απορριμμάτων και η δημιουργία επίπλων από πεταμένα υλικά συσκευασιών, ή εξερευνούν τη σχέση μεταξύ πουλιών, ανθρώπων τοπίου και της ιστορίας της Συρίας.


 Στα πρότυπα της μιλανέζικης εκδήλωσης, το MDFF Athens 2020 έχει ως καλεσμένο επιμελητή ένα πρόσωπο υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριο σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο Michael Anastassiades (http://mdffgreece.com/el/guest-curator/), ο οποίος θα παρουσιάσει 7 ταινίες τέχνης που συνδιαλέγονται με τον «χωροχρόνο» και θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο» (σ.σ. το «Μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε προς το διάστημα). Πώς επιλέγουμε πραγματικά μια αναπαράσταση του κόσμου στον οποίο ζούμε σήμερα, του πλανήτη μας, αλλά και των ανθρώπων; Εξερευνώντας τον ρόλο του ντιζάιν πέρα από τους καθιερωμένους ορισμούς και προσκαλώντας τη δύναμη του κινηματογράφου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον του κοινού, ο Anastassiades στέλνει το δικό του «Μήνυμα του Αρεσίμπο» ως ένα εφήμερο σήμα για να διαπραγματευτεί την αναζήτησή μας για εξέλιξη.


*Το πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Michael Anastassiades  (Μήνυμα του Αρεσίμπο | Αrecibo Message), περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα γκάμα ταινιών με την θεματολογία τους να κυμαίνεται από την ιστορία της δημιουργίας του σύμπαντος και το προαιώνιο ερώτημα «Τι υπάρχει άραγε πέρα από τα όρια;», μέχρι τις συμπτώσεις πίσω από το μεγάλο χιτ των Van Halen “Jump”, το οποίο άντλησε την έμπνευσή του από έναν άνθρωπο που απειλούσε να αυτοκτονήσει πηδώντας από ένα ψηλό κτίριο. Συνδυάζοντας λαϊκή κουλτούρα και φιλοσοφία, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια οπτικοακουστική διατριβή για το χρόνο και τις ατελείωτες πιθανότητες αφήγησης γεγονότων. Μεταξύ άλλων, ο Μ.Anastassiades, μας ταξιδεύει στην Ταινιοθήκη του Αφγανιστάν επί Ταλιμπάν, μέσα από μια ταινία που μιλά για τη λογοκρισία που επέβαλε το καθεστώς, θέτοντας στο τραπέζι τις διαφορετικές αντιλήψεις και κανόνες που αφορούν την έκθεση της σωματικής οικειότητας, της βίας και των διακρίσεων λόγω φύλου στο Αφγανιστάν σε σχέση με τον δυτικό πολιτισμό, μέσα απο 19 ξεχωριστά ρολά που περιείχαν λογοκριμένες σκηνές σεξ από ξένες και αφγανικές ταινίες.


ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ-ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν 20 έλληνες και διεθνείς προσκεκλημένοι που θα συνεισφέρουν, με την γνώση, την εμπειρία και την δημιουργικότητά τους, στους προβληματισμούς, τα ερώτηματα, και τις λύσεις που φιλοδοξεί να θέσει/δώσει το φεστιβάλ, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, workshop και προγράμματα.

Πολλά τα θέματα που θα τεθούν στις συζητήσεις και ομιλίες αυτές:

Πώς σχεδιάζεται κάτι που δεν υπάρχει ακόμα; Πώς προσεγγίζουμε «τους μελλοντικούς χρόνους και τα μελλοντικά όντα»;

Τι είναι το Εννοιολογικό Ντιζάιν; Πως σχεδιάστηκε το πρώτο Διαστημοδρόμιο στον κόσμο της Virgin Galactic The Gateway to Space («Πύλη στο διάστημα») που βρίσκεται στην έρημο του Νέου Μεξικού;

Θα μάθουμε ακόμα, για τους Γήινους Σταθμούς, μια νέα τυπολογία κτιρίων που σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν παραγωγικές ανθρώπινες σχέσεις με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, μέχρι το πώς κυβερνητικές και μη κυβερνητικές πρωτοβουλίες μπορούν να εμπνεύσουν την καλλιτεχνική δημιουργία με στόχο την ανάδειξη μιας νέας αισθητικής/περιβαλλοντικής συνείδησης.

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν εναλλακτικές καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, που αφήνουν τον ίδιο τον αστικό χώρο να αφηγηθεί τις ιστορίες του μέσα από site-specific παραστάσεις σε γειτονιές της πόλης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που το Φεστιβάλ θα προσεγγίσει την έννοια του σπιτιού: τόσο μέσα από τον προβληματισμό «τι σημαίνει σπίτι στην σύγχρονη εποχή;», όσο και μέσα από τις προσπάθειες του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ να υποστηρίξει τους αστέγους στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο ρόλος ενός αρχιτέκτονα όταν εμπλέκεται σε ένα είδος αρχιτεκτονικής διαδικασίας ανακύκλωσης, μετατρέποντας ένα υπάρχον κτίριο σε μια μοντέρνα κοινωνική επιχείρηση με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Πώς μπορούν τα τρόφιμα να διασχίσουν εμπόδια, να σχεδιάσουν δεσμούς και να επεκταθούν στην τέχνη της τροφής για την ψυχή;



ΤO MDFF


Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus που ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, εξερευνά τις διαφορετικές διαστάσεις και εκφραστικές μορφές που μπορεί να πάρει το ντιζάιν. Το event εγκαινιάζεται στην Αθήνα στις 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) όπου θα πραγματοποιηθεί η βραδιά έναρξης και παρουσιάζει το πρόγραμμά του από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο. 

Προσοχή: όποιος από το κοινό θέλει να παραστεί στην τελετή έναρξης στο Μουσείο Μπενάκη θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή εδώ κάνοντας εγγραφή. Δηλώστε από τώρα την παρουσία σας εδώ ( Δηλώσεις μέχρι 10 Μαρτίου) για περιορισμένο αριθμό θέσεων:

https://www.eventbrite.com/e/opening-night-ceremony-of-mdff-greece-athens-benaki-museum-registration-93636688857?aff=ebdssbdestsearch


Το MDFF δημιουργήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Στόχος είναι οι θεατές να γνωρίσουν τις τελευταίες τάσεις στο design και την αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την αντίληψη ότι όλα γύρω μας, κι οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, στην πραγματικότητα συνδέονται με το design.


Το Milano Design Film Festival έχοντας ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις (από το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη, το Μπουένος Άιρες, το Τόκυο, μέχρι την Βαρκελώνη, το Κάιρο, το Λονδίνο και το Παρίσι), τον Μάρτιο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, επεκτείνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF σε μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο (www.mdffgreece.com).


MDFF Greece-Athens Video Promo Short Version 30’ (Please Add Credit - Video by Lokey Studio): https://vimeo.com/393322508



Η Πρώτη Εκδοση του MDFF Greece στην Αθήνα, οργανώνεται με τη στήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, στο πλαίσιο την Ιταλικής Ημέρας Design 2020, που οργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, με θέμα: “Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, Καινοτομία, Βιωσιμότητα και Ομορφιά”.





Υπό την αιγίδα | Under the Auspices

Πόλη των Αθηνών / City of Athens

Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα/ Italian Embassy in Athens

Tempo Forte Italia-Ελλάδα


Θεσμικοί Συνεργάτες | Institutional Partners

Ημέρα Ιταλικού Ντιζάιν 2020 | Italian Design Day 2020

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Italian Cultural Institute in Athens

#Vivere Αll’ Italiana


Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Αθηνών / Hellenic–Italian Chamber of Commerce in Athens

Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive

Green Project (GP)


Ειδικοί Χορηγοί / Special Sponsors

Ημέρα Ιταλικού Ντιζάιν 2020 | Italian Design Day 2020

Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα / Italian Embassy in Athens

Tempo Forte Italia-Ελλάδα

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών | Italian Cultural Institute in Athens

#Vivere Αll’ Italiana


Milano Design Film Festival World Tour Greece – Athens 2020 | Χορηγοί / Sponsors


Φιλοξενία | Hospitality

Grand Hyatt Athens


Συνεργάτης | Partner

Orama Minimal Frames


Έπιπλα | Furniture

El Greco / Vitra


Digital

Socialrise


Προωθητικό βίντεο | Video Promo

LoKey Studio


Επικοινωνία | Media

EΡΤ

Πρώτο Πρόγραμμα

Δεύτερο Πρόγραμμα

Kosmos

COSMOTETV

Beton7 Art Radio

Archisearch

Dezeen

Lifo / Lifo.gr

Documento

Cinemagazine.gr

CultureNow.gr

Move It

Σχεδία – Περιοδικό δρόμου


Με την υποστήριξη | With the support of


ΣΤΑΣΥ – ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.


Κοκτέιλ | Cocktail

Bombay Sapphire


Community

Design ← Ambassador

TEDx Athens




Για περισσότερες πληροφορίες:


Annie Markitanis

Founder, Director MDFF Greece - Athens

MDFF Partner for Greece & Cyprus

www.mdffgreece.com

[email protected]

[email protected]

t:+39 3396708369