Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου 2η σαιζόν –Συζήτηση 6η

img

Οι ιστορικοί Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κωστής Καρπόζηλος, –Συζήτηση 6η από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.) στο Studio Μαυρομιχάλη. Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Θέμα: Μνήμη, σιωπή και μετάνοια
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο  Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται και φέτος, με καλεσμένους για την έκτη συζήτηση δύο σημαντικούς ιστορικούς από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.), τον Διευθυντή Κωστή Καρπόζηλο και τον Γενικό Γραμματέα Βαγγέλη Καραμανωλάκη. Θέμα της συζήτησης: μνήμη, σιωπή και μετάνοια.
O Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των ΑΣΚΙ. Είναι ακόμη αναπληρωτής πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει μελέτες για την ελληνική ιστοριογραφία και την ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει επιμεληθεί μια σειρά από τόμους για την στρατιωτική δικτατορία, την μνήμη της κοινότητας, την ελληνική νεολαία στον 20ό αιώνα κ.ά., ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα για την ιστορία της ιστοριογραφίας, τη θεωρία της ιστορίας, την ιστορία της ανώτατης εκπαίδευσης. Την περίοδο αυτή η έρευνά του αφορά την καταστροφή των φακέλων των πολιτικών φρονημάτων το 1989. 
Ο Κωστής Καρπόζηλος είναι ιστορικός και Διευθυντής των ΑΣΚΙ. Έχει γράψει το σενάριο για το ιστορικό ντοκιμαντέρ Ταξισυνειδησία: η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (2013). Έχει επιμεληθεί το βιβλίο για τον πρωτοπόρο σοσιαλιστή διανοούμενο Σταύρο Καλλέργη (Μουσείο Μπενάκη, 2013) και επίκειται, τον Φεβρουάριο του 2017, η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και πολιτικός ριζοσπαστισμός στις ΗΠΑ, 1900-1950 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης). Ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Columbia University, στο Princeton University και στο University of Oxford, ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Sciences Po και στο College Year in Athens. Η έρευνά του εστίασε στην μεταναστευτική εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ιστορία των διασπορικών δικτύων της αριστεράς. Γράφει συχνά κείμενα για την κρίση, την ευρωπαϊκή αριστερά, και τα όρια της πολιτικής φαντασίας, ενώ τώρα ετοιμάζει μία διεθνή ιστορία της ελληνικής αριστεράς.
Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει ο Ανδρέας Γιολάσης, μέλος το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και συνεργάτης του Studio Μαυρομιχάλη.
Οι επόμενοι καλεσμένοι στο Studio Μαυρομιχάλη θα είναι ο Δημήτρης Παπαχρήστος (25/11) και η Εφημερίδα Αυγή με επικεφαλής τη δημοσιογράφο Πόλυ Κρημνιώτη (2/12). Στις 18/11 η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί, λόγω περιοδείας στην Κρήτη. Η συμμετοχή στις συζητήσεις είναι δωρεάν.
Το έργο
Στα τέλη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει. 
Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.
Το blog της παράστασης : http://kivotio.tumblr.com/

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :                                                                                             
Κάθε Παρασκευή  στις 21.00 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ 
Άνεργοι, Ατέλειες : 5 ευρώ
Προπώληση VIVA.GR :  https://www.viva.gr/tickets/theater/studio-mavromixali/to-kivotio/

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
www.studiomavromihali.gr
Υπεύθυνος : Φώτης Μακρής, τηλ. 6972556344