Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την ηρωική ελληνική επανάσταση του 1821, η οποία εστιάζει στη ζωή και τον αγώνα των εμβληματικών γυναικών που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα, χαράζοντας με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεο των Ελλήνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του έθνους.
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο διαδραματίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορικής ελληνικής επανάστασης, λίγο πριν την έναρξη της έως και μετά την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τούρκικο ζυγό.
Σε δυο νησιά, στη Μύκονο η Μαντώ Μαυρογένους και στην Ύδρα η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, δύο δυναμικές γυναίκες με διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, με κοινά χαρακτηριστικά τους όμως, το απαράμιλλο θάρρος, τη μεγάλη αγάπη για την πατρίδα και την πίστη στον Θεό, τα οποία τις ωθούν, στον αγώνα τους για την ελευθερία.
Παρά τα σπάνια πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα και την απόλυτη διάθεσή τους να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα για τα πιστεύω τους και την ελευθερία της πατρίδας, ο αγώνας τους, πέρα από τι αντικειμενικές δυσκολίες που εμπεριέχει, δυστυχώς θα γίνει ακόμα πιο δύσκολος, μιας και ως γυναίκες, αντιμετωπίζουν και τον πόλεμο της ζήλιας, της αντιπαλότητας, της κακεντρέχειας, των κουτσομπολιών και των δολοπλοκιών, προερχόμενα από συμπατριώτες τους, τα οποία άλλοτε τις καταρρακώνουν και άλλοτε τις ενδυναμώνουν και τις εμψυχώνουν.
Κοινός φίλος και συμπαραστάτης των δύο γυναικών, είναι ένας ιερέας, ο οποίος τις επισκέπτεται συχνά, τους μεταφέρει ειδήσεις από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, ενδυναμώνει την πίστη τους, τις νουθετεί και με τον δικό του απαράμιλλο λόγο, τους μεταγγίζει τις απελευθερωτικές αξίες και επηρεάζει με τις κουβέντες του τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες τους. Ο παπά-Νικόλας, συνδέει αυτές τις δύο γυναίκες, μεταφέρει προσωπικά γράμματα από τη μια στην άλλη και φυτεύει στην καρδιά τους το ίδιο όραμα. Κρύβει όμως κι ένα μυστικό, που το φανερώνει στο τέλος…
Δίπλα σε αυτές τις ατρόμητες μαχήτριες, εκτός από τον ιερέα, υπάρχουν και άλλοι σύντροφοι και συμπαραστάτες. Ο Δημήτριος Υψηλάντης για την Μαντώ και ένας καπετάνιος για τη Λασκαρίνα, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους. Άλλοτε τις εμπνέουν, άλλοτε τις βοηθούν να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις και άλλοτε προκαλούν θύελλα αντιδράσεων, που τις αποθαρρύνουν…
Ποια θα είναι η κατάληξη των
αγώνων των δύο γυναικών;
Ποιο θα είναι το τέλος των δύο
συγκλονιστικών ερωτικών ιστοριών;
Θα συναντηθούν ποτέ αυτές οι δύο
γυναίκες;
Θα ανταμειφθούν όσο ζουν για τις
θυσίες, την αυταπάρνησή τους;
Θα έχουν το τέλος που τους αξίζει;
Μια ιστορία ζωής, αγώνα, έρωτα,
πίκρας, ελπίδας, χαράς κι αυταπάρνησης, βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, με
σκοπό να ανοίξει ένα ακόμα παράθυρο στην ηρωική περίοδο της ελληνικής
επανάστασης, ζωντανεύοντας τις γυναίκες «σύμβολο» της ελευθερίας της Ελλάδας.
Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες θεατών.
Συμβολή Φορέων για την υλοποίηση της πρότασης
Η παράσταση «Αθάνατες» έχει συμπεριληφθεί στις προτεινόμενες δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και έχει λάβει την Αιγίδα του ΕΟΤ, καθώς σε συνεργασία με φορείς της Ελληνικής Ομογένειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδιάζεται, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να παρουσιαστεί σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Το έργο «Αθάνατες» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής με θέμα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Συντελεστές
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λοϊζίδης
Σκηνογράφος – ενδυματολόγος: Άννα
Μαχαιριανάκη
Μουσική επένδυση: Αλκιβιάδης
Κωνσταντόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα
Αντωνοπούλου
Δημόσιες σχέσεις: Χρύσα
Ματσαγκάνη
Οργάνωση παραγωγής: Παύλος Λουτσίδης
Παίζουν οι: Μαίρη Βιδάλη (Μπουμπουλίνα), Σύνθια Μπατσή (Μαντώ Μαυρογένους), Κωνσταντίνος Ζαμπάρας (Παπάς), Βασίλης Μπατσακούτσας (καπετάνιος) και Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (μουσικός).
Παραστάσεις
Τετάρτη 28/7 δημοτικό σχολείο Κουνάβων
Παρασκευή 30/7 θέατρο Μαχαιρών Αποκόρωνα
Σάββατο 31/7 θέατρο Ερωφίλη Ρέθυμνο
Ώρα έναρξης 21:00
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται
με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.