Εγκαίνια
Σάββατο 18 Μαρτίου – 22 Απριλίου 2017
ώρα 7:30 μ.μ.
στο
ΓΙΑΠΙ της ΑΚΤ-ΕΙΝ
στο Κορωπί
Είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την Αθήνα μόλις, στο Κορωπί, στην αίθουσα πολιτισμού "Γιαπί", τέσσερεις φίλοι και εικαστικοί, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Τάσος Μισούρας και ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, συζητούν και στοιχηματίζουν υπέρ της ευρωστίας της σύγχρονης τέχνης, σε πείσμα ενός κόσμου ασταθούς που βλέπει τους στροβιλισμούς του μέσα από ραγισμένο καθρέφτη.
Χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και υβριδικού τύπου τεχνικές, οι εν λόγω καλλιτέχνες, αμετανόητοι καινοτόμοι, παντρεύουν τη ζωγραφική με τη γλυπτική.
Σχεδιάζοντας χάρτες ψυχο-γεωγραφίας, στήνουν ενέδρες στους εφιάλτες και ονειροπαγίδες για να εγκλωβίσουν ουτοπίες καθησυχαστικές. Η τέχνη τους υπαινικτική, ποικιλοτρόπως υπερρεαλιστική, επιχειρεί ένα παιχνίδι αυτογνωσίας που παίζει με το χρόνο, τις εμμονές της μνήμης και τις πιο ανομολόγητες προσδοκίες.
Άγγελος Αντωνόπουλος
Γεννήθηκε στα Τρόπαια Γορτυνίας το 1957. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. με δασκάλους τους Δ. Κοκκινίδη, Β. Δημητρέα και Β. Βασιλειάδη. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις (Δημοτ. Πινακοθήκη Δ. Αθηναίων, Art -Αthina Τitanium, Art Forum Τσάτσης Θεσ/νίκη, Ν. Μορφές Αθήνα, Citronne Πόρος, Αποκάλυψη Λευκωσία, T.a.f. Αθήνα, Αγκάθι-Καρτάλος), όπως και πολλές ομαδικές παρουσίες σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Αγγλία, Η.Π.Α.). Έχει ζωγραφίσει τους κιν/φους Ιdeal στην Αθήνα και Cineak στον Πειραιά. Από το 1989 διδάσκει ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. ενώ από το 2013 διευθύνει το Α΄ εργαστήριο Ζωγραφικής.
Όπως δηλώνει ο Ά. Αντωνόπουλος για το έργο του: «Τα έργα που θα παρουσιάσω πραγματεύονται το πορτρέτο σαν έναν τόπο όπου ο θεατής έχει την δυνατότητα να εισχωρεί οπτικά εντός του, ανακαλύπτοντας απόκρυφες εικόνες και επιθυμίες του εικονιζόμενου προσώπου. Τα έργα έχουν κατασκευασθεί από διαφορετικά υλικά όπως ξύλο, μέταλλο, ακρυλικά, PVC, κλπ.».
Μιχάλης Μανουσάκης
Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1953. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1979 - 1984) με καθηγητή τον Δ. Κοκκινίδη. Δίδαξε ζωγραφική στο παιδικό τμήμα του Εργαστηρίου Τέχνης στη Χαλκίδα (1985 - 1990). Από το 1979 παρουσιάζει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Εσθονία, Ελβετία, Ρωσία, Τουρκία, Κίνα, Ιαπωνία). Το 1994 μοιράζεται το βραβείο καλύτερου περίπτερου με την ελληνική πενταμελή αποστολή στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και το 2004 του απονέμεται το δεύτερο βραβείο κοινού σε έκθεση -αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας- στο Μουσείο της Νέας Τέχνης στην Εσθονία. Από το 1987 διδάσκει ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας και το 2014 εξελέγη Καθηγητής και διευθυντής του Ε' Εργαστηρίου ζωγραφικής.
Όπως δηλώνει ο Μ. Μανουσάκης για το έργο του: «Οι πρωταγωνιστές στις ζωγραφιές μου μοιάζουν με τους ξενύχτηδες που προσπαθούν ζαλισμένοι να συναρμολογήσουν τα σπαράγματα της μέρας τους ή να αναδυθούν λυτρωμένοι από την αγωνία για τα μελλούμενα».
Τάσος Μισούρας
Γεννήθηκε στη Λάρισα τον Φεβρουάριο του 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με καθηγητές αρχικά τον Δ. Μυταρά, Ρ. Παπασπύρου, Γ. Μόραλη, Δ. Κούκο και τον Ζ. Αρβανίτη. Με δάσκαλο τον Δ. Μυταρά συνεχίζει έως την αποφοίτησή του. Με υποτροφία του γαλλικού κράτους (CROUS) συνεχίζει τις σπουδές του στην École Νationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι στο εργαστήριο του Leonardo Cremonini (1987-1991) και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην École Nationale Supérieure des Arts Decoratifs. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις (Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Αίθουσα Τέχνης Τερακότα Θεσσαλονίκη, Μουσείο Φρυσίρα, Γκαλερί Ευριπίδης Αθήνα, Ίδρυμα Τεχνών L'Estree, Ropraz Λωζάνη, Gallery Hof & Huyser Άμστερνταμ, Swab Βαρκελώνη) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Όπως δηλώνει Θ. Μουτσόπουλος για το έργο του Τ. Μισούρα: "Ο καλλιτέχνης μοιάζει να ζωγραφίζει εδώ και είκοσι χρόνια τη δική του εκδοχή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων για ενηλίκους, σκοτεινή και γοτθική. Ένας ζωγραφικός Tim Burton για σοβαρούς θεατές. Η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τρόπον τινά, άλλοτε μοιάζουν με ελισαβετιανές μπαρόκ συνθέσεις και άλλοτε παραπέμπουν σε κάτι εφιαλτικά σύγχρονο».
Παναγιώτης Τανιμανίδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Μαθηματικά, Θεολογία και Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τριάντα ατομικές εκθέσεις (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Αθηναΐδα κλπ.). Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει στη Μπιενάλε Βαρκελώνης, στη Μπιενάλε Βενετίας και στο Centre Pompidou. Έχει λάβει μέρος στην Art Basel της Ελβετίας, στην ARCO (Art Contemporary) στην Ισπανία, στη FIAC (International Contemporary Art Fair) στο Παρίσι και γενικά έχει εκθέσει σε όλη την Ευρώπη. Για χρόνια έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Πιερίδη.
Ο Π. Τανιμανίδης θα παρουσιάσει την ενότητα των έργων: