ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

img

Το Λύκειο Επιδαύρου, το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον εναρκτήριο κύκλο λειτουργίας του στις 19 Ιουλίου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου.

Στο νέο εκπαιδευτικό θεσμό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με κεντρικό θέμα για φέτος την Έλευση του Ξένου, συμμετείχαν πάνω από 120 σπουδαστές-τριες Δραματικών Σχολών, φοιτητές-τριες Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών καθώς και νέοι ηθοποιοί από όλο τον κόσμο: Ιράν, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Γερμανία, κ.ά.. Οι σπουδαστές-τριες του Λυκείου παρακολούθησαν καθημερινά ένα κύριο πρακτικό εργαστήριο πέντε ωρών. Καθηγητές των πρακτικών εργαστηρίων του Λυκείου Επιδαύρου ήταν: Ο γνωστός σκηνοθέτης Phillip Zarrilli, ερμηνευτής και δάσκαλος μιας μοναδικής εκπαιδευτικής μεθόδου για ηθοποιούς που συνδυάζει γιόγκα και ασιατικές πολεμικές τέχνες, οι Simon Abkarian και Catherine Schaub Abkarian από τους βασικούς συντελεστές του θρυλικού «Θεάτρου του Ήλιου» της Αριάν Μνουσκίν, η Rosalba Torres Guerrero, από τα βασικά μέλη της Rosas, της ομάδας χορού της Anne Teresa De Keersmaeker και ο χορευτής και χορογράφος Koen Augustijnen, στενός συνεργάτης των μπαλέτων C de la B, ο ηθοποιός και δάσκαλος Enrico Bonavera από τους βασικούς συνεργάτες του Piccolo Teatro του Μιλάνου, η δραστήρια ομάδα χορού RootlessRoot, δημιουργοί του προγράμματος “Fighting Monkey” για την έρευνα αξιών και αισθητικών απόψεων μέσω του χορού και της κίνησης, η ερμηνεύτρια, ηθοποιός και σκηνοθέτις Μάρθα Φριντζήλα, ο γνωστός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Καραμεσίνης γνωστός στη Βραζιλία για την ανάπτυξη της μεθόδου '' MUSA '' που βασίζεται στην τέχνη του αρχαίου ηθοποιού, η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη, ο σκηνοθέτης και πρωτοχορευτής στο Λύκειο Ελληνίδων Κωνσταντίνος Ντέλλας, η λαογράφος-εθνολόγος, με μακροχρόνια έρευνα στην παραδοσιακή μουσική, τη λαϊκή λατρεία και τις λαϊκές τελετουργίες Μιράντα Τερζοπούλου και η ηθοποιός και δασκάλα φωνής Ρηνιώ Κυριαζή κ.ά.

img

Το πρόγραμμα σπουδών για το 2017 περιελάμβανε την παρακολούθηση σειράς θεωρητικών εργαστηρίων, διαλέξεων και masterclasses, στη γραμμή της φετινής θεματικής του Λυκείου, με την πλειοψηφία αυτών των εκδηλώσεων να είναι  ανοιχτές για το κοινό, προσβλέποντας έτσι στην ενίσχυση των δεσμών της διοργάνωσης με την τοπική κοινωνία.*

Τα μαθήματα έγιναν σε εξωτερικούς χώρους όπως το Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, οι προαύλιοι χώροι της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Αθανασίου Λυγουριού, καθώς και σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς χώρους της περιοχής του Λυγουριού. Οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου συμμετείχαν επίσης σε πολιτιστικές εκδρομές στο Ναύπλιο, το Άργος και τις Μυκήνες και παρακολούθησαν παραστάσεις και πρόβες παραστάσεων στο μικρό και το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου.

Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος, αποτέλεσε η παράσταση Τα μυστικά του Αρλεκίνου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Enrico Bonavera, ηθοποιό με θητεία πλέον των τριάντα ετών στην Κομέντια ντελ' Άρτε  και καθηγητή του Λυκείου Επιδαύρου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Λυγουριού και  την παρακολούθησαν μαζί με τους σπουδαστές του Λυκείου, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του Λυγουριού και του νομού  Αργολίδας.
Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου Επιδαύρου στην παράσταση Βάκχες: Μια Λειτουργία σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, σε σύμπραξη με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, στο αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου στις 18 Ιουλίου.  Την παράσταση προλόγισε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και παρακολούθησαν περισσότεροι από  500  θεατές. 

Το Λύκειο Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή του Δήμου Επιδαύρου και του Δημάρχου κου Κώστα Γκάτζιου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου –Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, του ΕΟΤ και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα,  της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη, του Γυμνασιάρχη Λυγουριού κου Πάνου Μάρα και του Λυκειάρχη Λυγουριού κου Μιχάλη Γιαννούλη, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Γυμνασίου και του Λυκείου Λυγουριού, και πλήθους τοπικών επιχειρήσεων του Λυγουριού.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή 12 φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που στήριξαν το πρόγραμμα του Λυκείου Επιδαύρου σε όλα τα επίπεδα με την καθημερινή τους εργασία, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Χριστίνας Ζώνιου, μέλος ΕΕΠ του Τμήματος και διδάσκουσα Υποκριτικής. 

Το Λύκειο Επιδαύρου θα αποτελεί από εδώ και πέρα σημείο γένεσης νέων τάσεων στην εφαρμοσμένη σκηνική έρευνα τόπο συνάντησης δασκάλων της υποκριτικής, ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, χορογράφων αλλά και θεωρητικών του θεάτρου, ανθρωπολόγων, κ.ά., καθώς και χώρο δημιουργικής συνύπαρξης της παράδοσης και της καινοτομίας, του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, με κατευθυντήριες γραμμές και άξονες το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό.

Το θέμα της διοργάνωσης του Λυκείου Επιδαύρου για το 2018 είναι Πολίτης και Πολιτεία και θα λάβει χώρα σε δύο κύκλους από τις 2 μέχρι τις 16 Ιουλίου και από τις 18 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Λυκείου Επιδαύρου (http://greekfestival.gr/gr/epidaurus_lyceum) καθώς και την σελίδα του Λυκείου στο Facebook: Epidaurus Lyceum.
Το Λύκειο Επιδαύρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

*Ομιλητές αυτών των εκδηλώσεων ήταν: o Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιο Ιωάννης Πετρόπουλος, η σκηνογράφος, ενδυματολόγος και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Μουσείου, Ιωάννα Παπαντωνίου, ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Κ. Λαμπρινουδάκης, η ηθοποιός, σκηνοθέτις και Αναπληρώτρια Πρύτανης της Θεατρικής Ακαδημίας της Σαγκάης στο Κολέγιο Κινεζικής Όπερας Tian Mansha, η Επίκουρη Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Ευφημία Δ. Καρακάντζα, η θεατρολόγος και σκηνοθέτις Τζωρτζίνα Κακουδάκη, η θεατρολόγος και μεταφράστρια Ελένη Βαροπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη, η αρχαιολόγος και ψυχαναλύτρια  Ελισάβετ Κούκη, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ερευνητικός Εταίρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Αγγελική Σπυροπούλου, και οι καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παντείου Μάρω Γερμανού, Γεράσιμος Κακολύρης, Κανάκης Λελεδάκης, Μαρίνα Μαροπούλου ο ψυχαναλυτής και συγραφέας Θανάσης Χατζόπουλος, κ.ά.