Ωδείο Ηρώδου Αττικού
«Το σώμα δεν είναι τυφλή ακατέργαστη ύλη.
Η ψυχή το διαπερνάει και του δίνει φως.
Αν το αφήσεις ελεύθερο είναι άξιο να πάρει το δρόμο που εκείνο έχει αποφασίσει χωρίς την επέμβαση κανενός.
Πολλές φορές ο άνθρωπος θέλει να απαλλαγεί μια απ' την ψυχή και μια απ' το σώμα του. Του πέφτει πολύ βάρος να τα χαίρεται και τα δυο.
Όταν ο άνθρωπος βρει τον τρόπο να κάνει τα δυο αυτά αιώνια στοιχεία να φιλιώσουν, ν' αγαπηθούν, τότε μπορεί να ζει και να πορεύεται ακέραιος»
Ν.Κ.
Η DAGIPOLI DANCE Co, η ομάδα σύγχρονου χορού που στον πυρήνα της έχει άτομα με κινητική αναπηρία αλλά και χορευτές - performers χωρίς αναπηρία, και ο εμπνευστής-δημιουργός της, ο Γιώργος Χρηστάκης, παρουσιάζουν, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την παράσταση «TerrAnima», την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.
Όταν οι «ιδιαιτερότητες» απογειώνουν την τέχνη της ψυχής!
Η ομάδα DAGIPOLI DANCE Co θα μας ταξιδέψει από τη Μεσόγειο στο Αιγαίο και από την Ακρόπολη στην καρδιά της Κρήτης, με άξονες τρεις σημαντικές πόλεις που έχουν σημαδέψει την πορεία της ομάδας: Μιλάνο, Αθήνα, Χανιά.
Μια εμπνευσμένη παράσταση σύγχρονου χορού, με μουσική και φωνές επί σκηνής από μια ομάδα που ο πυρήνας της αποτελείται από άτομα με αναπηρία και χορευτές- performers χωρίς αναπηρία.
Ο Γιώργος Χρηστάκης χορογραφεί και χορεύει.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος και ο Κώστας Γραμματικάκης αφηγούνται και ερμηνεύουν.
Ο Κώστας Λειβαδάς συνθέτει τη μουσική της παράστασης.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο Κώστας Λειβαδάς οδηγούν με τις φωνές τους την κίνηση και το φως.
Η γραφή του Νίκου Καζαντζάκη δίνει το στίγμα του μεγάλου ταξιδιού.
Η Άνα Ζουμάνη και ο Κώστας Γραμματικάκης γράφουν τα κείμενα που θα κινήσουν και θα χρωματίσουν τα σώματα.
Οι χορευτές – performers από την DAGIPOLI DANCE Co αφήνουν τα σώματα να μιλήσουν για τα πιο σκοτεινά μονοπάτια του νου και της ψυχής.
Πολύτιμος συνεργάτης στην παράσταση η «Παγκρήτιος Ένωσις».
Βασικός στόχος είναι να τιμήσουν και να αναδείξουν τη διαφορετική λειτουργία των σωμάτων, μέσα από την απλότητα της συνεργασίας μεταξύ τους (σώματα με αναπηρία και μη). Ένας «διάλογος» μεταξύ της κίνησης αυτών των σωμάτων με τη μουσική και τα κείμενα.
Το έργο της ομάδας, κατά βάση δεν εστιάζει στην συνθήκη της αναπηρίας, ενώ η αναπηρία υφίσταται στο σύνολο του έργου: Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.
Η δουλειά της ομάδας, στο σύνολο της, είναι απολύτως διακριτικά αδιάκριτη: Είναι μια συνεχής ανατροπή της σωματικής ικανότητας από την αναπηρία και της αναπηρίας από την σωματική ικανότητα αλλά με όρους πραγματικούς ενός πραγματικού γήινου χώρου, που εάν τεχνικά μπορούσε να απουσιάσει η βαρύτητα θα συνέβαινε η ολοκληρωμένη και ολοκληρωτική απουσία τόσο της σωματικής ικανότητας όσο και της σωματικής ανικανότητας.
Η DAGIPOLI DANCE Co έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο από τις Η.Π.Α. έως τη Ρωσία και την Κίνα, για να παρουσιάσει τη δουλειά της και να εκπαιδεύσει με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί.
Μέρος των εσόδων της παράστασης θα δοθούν στην Κρητική Εστία για την ενίσχυση των στόχων και του έργου της στην αρωγή νέων παιδιών.
Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης,
Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
και στo
Tαμεία του Φεστιβάλ Αθηνών
Πανεπιστημίου 39,
τηλ. 210 3272 000
Ταυτότητα της Dagipoli Dance Co
Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού.
Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα με αναπηρία. Ο Γιώργος Χρηστάκης εμπνευστής και δημιουργός αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία.
Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί, ηθοποιοί, καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρία.
Στην ολιγόχρονη πορεία της η ομάδα, αναγνωρίσθηκε και καταξιώθηκε από το ευρύ κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας ισότιμα σε δεκάδες διεθνή φεστιβάλ, ως ομάδα σύγχρονου χορού, χωρίς την υπογράμμιση και την αναφορά στην αναπηρία που ούτως ή άλλως ήταν παραπάνω από εμφανής, παρουσιάζοντας κατά μέσο όρο 15 παραστάσεις το χρόνο, με συχνότητα μιας παραγωγής περίπου κάθε χρονιά, σε πολύ μεγάλα και σημαντικά θέατρα. Αναφέρω ενδεικτικά : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μπενάκη κλπ στην Ελλάδα, αλλά και στο φημισμένο «Teatro Piccolo», στο Μιλάνο της Ιταλίας, και στο «The Kennedy Center», στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., στην Μόσχα της Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη κλπ.
Συνεργάζεται με καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους, στα πεδία της τέχνης που υπηρετούν, χορευτές, μουσικούς, ηθοποιούς.
Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ' ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος.
Η σύνθεση της ομάδας είναι πολύπλοκη. Οι συμμετέχοντες είναι και των δύο φύλων, διαφορετικών ηλικιών με κινητικά, ψυχοκοινωνικά και «μη εμφανή» «προβλήματα». Εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι κίνησης, αποδεικνύοντας ότι στα πλαίσια της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, οι όποιες «ιδιαιτερότητες» μπορούν απλά να μετουσιωθούν σε τέχνη. Ένα μείγμα από σώματα, ιδεοπλέγματα, μουσικές συναντήσεις, αλληλεπιδράσεις που ταξιδεύουν και δίνουν χρώμα στην ανθρώπινη υπόσταση.
Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η ομάδα έχει οργανώσει εργαστήριο όπου παραδίδονται μαθήματα μέσω του πειραματισμού και της διαδραστικότητας σε όλους όσους εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη έρευνα που μελετά την αλληλεπίδραση, και τα στοιχεία εκείνα που θα είναι ικανά, να ταράξουν στερεότυπα και αναπαραστάσεις και να αναδείξουν τη μεθοδολογία, τις λογικές και τους τρόπους μέσα από τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό. Τα ανοικτά μαθήματα έχουν σα στόχο να φέρουν σε επαφή και να κάνουν γνωστό σε όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί αλλά και στο ευρύ κοινό, τις δραστηριότητες και το έργο της ομάδας έτσι ώστε αυτή η προσπάθεια να αποκτήσει σταθερή προοπτική και συνεχή εξελικτική πορεία, ανοίγοντας έτσι καινούργιους ορίζοντες στους τόσο ευαίσθητους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Κινητικής Αναπηρίας (και όχι μόνο), και της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Κοινωνικής Επιστήμης γενικότερα, όχι μόνο στα Ελληνικά, αλλά και στα διεθνή πεδία ανάλογης δράσης.
Ο σχεδιασμός και η προοπτική της ομάδας εστιάζει στη διασφάλιση της επιτυχίας των στόχων μας και στην απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παραγωγή έργου σε βάθος χρόνου, που θα αξιοποιηθεί και από τις επόμενες γενιές.
Η DAGIPOLI DANCE Co είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων χορογράφων, της International Dance Council CID και της Κίνησης καλλιτεχνών με αναπηρία (ιδρυτικό).