Οι Φαναριώτες στην Βλαχία και τη Μολδαβία:

img

Ένα ιστορικό λεύκωμα μαζί με την παρουσίαση του βιβλίου του, από τις εκδόσεις Πορφύρα. Ένα βιβλίο που δεν το γέννησε η φαντασία αλλά προέκυψε έπειτα από πολυετή και εντατική μελέτη.

Αυτό είναι το ιστορικό λεύκωμα «Οι Φαναριώτες στην Βλαχία και τη Μολδαβία», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα. Το υπογράφει ο Tudor Dinu, αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου.

1

Μέσα από τις 240 έγχρωμες σελίδες του ο αναγνώστης θα έχει-ίσως για πρώτη φορά- την ευκαιρία να μάθει σε βάθος την ιστορία των Φαναριωτών. Της ορθόδοξης αριστοκρατίας που κυβέρνησε μεταξύ 1709 και 1821 στις Ρουμανικές Ηγεμονίες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την αναβίωση του χριστιανικού πολιτισμού στα Βαλκάνια, καθιστώντας δυνατή την επανάσταση του 1821 και το σχηματισμό του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε την εικόνα τους μόνο από μεταγενέστερες προσωπογραφίες που τις περισσότερες φορές αποτελούσαν καλλιτεχνικό προϊόν καθαρής φαντασίας. Πλέον, ο καθηγητής Dinu ρίχνει φως στη ζωή και το έργο τους σφαιρικά και εμπεριστατωμένα.

Govora 1711 Valcea Ioannis tou Hurezi
Campulung Gheorghe Olari 1772 iereas Samaria
Slatioara Vioresti 1781 Elisafta monahi
Pesteana de Jos 1810 Gorj Konstantinos protopapas Maria

ΟΙ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ 
Μία Ιστορία μέσω των εκκλησιαστικών προσωπογραφιών 
Συγγραφέας: Tudor Dinu 
Εισαγωγή: Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος 
Εκδόσεις: Πορφύρα 
Είδος: Ιστορικό λεύκωμα 
Σκληρό εξώφυλλο, 240 έγχρωμες σελίδες και 268 φωτογραφίες 
Με γλωσσάρι και χάρτες της περιοχής 
Κυκλοφορία: Οκτώβριος 2017.
 
Για να δείτε τα βιβλία των Εκδόσεων Πορφύρα πατήστε εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο 
Ο καθηγητής Dinu μελέτησε ιστορικά αρχεία αλλά και τους αναθηματικούς πίνακες σε πάνω από 230 εκκλησίες που βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βλαχίας και της Μολδαβίας, αναβιώνοντας γλαφυρά τον κόσμο του Φαναρίου και των Ρουμανικών Χωρών της εποχής. 
Στις σελίδες αυτού του αισθητικά άρτιου λευκώματος, λοιπόν, ερχόμαστε σε επαφή με τα πρόσωπα κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας (ηγεμόνες, μεγάλοι βογιάροι, αρχιερείς), αλλά και με μικροάρχοντες, στρατιώτες, εμπόρους, μάστορες και μικροκτήμονες, βοσκούς και κληρικούς κατώτερης βαθμίδας. Έτσι αποκτάμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της κοινωνίας του 18ου αιώνα, μέσα από τις δράσεις και την καθημερινότητά τους. Ακόμη και μέσα από τις φορεσιές, τα κοσμήματα, τα όπλα και τις κομμώσεις τους. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει μια θέση στη βιβλιοθήκη, αφού το χθες είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σήμερα και το αύριο
.

Lainici 1817 Gorj ta pedia tou medelnitserou Raducan Sardanescu
Barbatesti 1774 Valcea Stanka Preda

Μην χάσετε την παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, και ώρα 19.00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Φραγκούδη 11 Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 
Αθανάσιος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Όλγα Κατσιαρδή - Hering, Ομότιμος καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και η 
εκδότρια Μαρία Κοκκίνου 
ενώ θα είναι παρών και ο συγγραφέας Tudor Dinu, Ελληνιστής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.

Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος και ο Γεώργιος Φλωρεντής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης 
Για πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση καλέστε: 213 0291224

Βιογραφικό συγγραφέα 
Ο Tudor Dinu είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, όπου διδάσκει ελληνική λογοτεχνία, ιστορία και πολιτισμό. Έχει δώσει διαλέξεις, μεταξύ άλλων, στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Κύπρου, Βερολίνου, Αμβούργου, Κιέβου, Μπρνο και Φιλιππούπολης. Έχει λάβει μέρος στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια νεοελληνικών σπουδών, ενώ το 2014 εξελέγη γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών. Τα συγγράμματά του, τα οποία πραγματεύονται ζητήματα βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, ιστορίας και πολιτισμού, είδαν το φως της δημοσιότητας στη Ρουμανία, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Τσεχία, Λετονία, Ουκρανία και Γεωργία. Ταυτόχρονα, ο Tudor Dinu έχει μεταφράσει στα ρουμανικά τόσο έργα αρχαίων (Αριστοφάνης, Πλούταρχος, Ιάμβλιχος, Σενέκας, Πλίνιος ο Πρεσβύτερος), όσο και νεότερων ( Ρίτσος, Εγγονόπουλος, Εμπειρίκος, Γιανναράς κτλ.) συγγραφέων. Επίσης, είναι ο ιδρυτής και αρχισυντάκτης του πρώτου ρουμανικού ακαδημαϊκού περιοδικού νεοελληνικών σπουδών, Neograeca Bucurestiensia. Ανάμεσα στις μονογραφίες του συγκαταλέγονται: Ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ ο Γενναίος, ήρωας του ελληνικού έπους (2008), Δημήτριος Καντεμίρης και Νικόλαος Μαυροκορδάτος - πολιτικές και λογοτεχνικές αντιπαλότητες στις αρχές του 18ου αιώνα (2011) Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών 1, Εκκλησίες, τελετές, πόλεμοι (2015), Οι Έλληνες επιστρέφουν στη Ρουμανία (2015), το Βουκουρέστι των Φαναριωτών 2, Διοίκηση, επαγγέλματα, εμπόριο (2017).