Brain Based Treatment:Μια καινοτόμα θεραπευτική παρέμβαση για την νευρική ανορεξία για πρώτη φορά στην Ελλάδα

img

Μια πρωτοποριακή μέθοδος που εστιάζει στην νευροβιολογία του εγκεφάλου και στη σχέση της με την εμφάνιση, εξέλιξη αλλά και αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική, συγκεκριμένα στο Οχάιο και το Σαν Ντιέγκο.

Πρόκειται για τη θεραπευτική παρέμβαση Brain Based Family Eating Disorders Treatment, διάρκειας 32ωρών, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς-εφήβους και ενήλικες καθώς και στις οικογένειές τους με εξαιρετικά αποτελέσματα. 
Η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Μαρία Τσιάκα ήταν η πρώτη Ευρωπαία ειδικός που εκπαιδεύτηκε στη νέα αυτή μέθοδο από την Dr. Laura Hill στο Οχάιο, τον Οκτώβριο του 2017. Στη συνέχεια, εφάρμοσε όλα όσα διδάχθηκε πιλοτικά στους ασθενείς του Κέντρου της και στις οικογένειές τους το διήμερο 23 και 24 Νοεμβρίου.

20150821181343-brain-persuasion-science-smart-thinking

Από τον Φεβρουάριο του 2018 και στην Αθήνα 
Τα αποτελέσματα καθώς και η αποδοχή, τόσο από την πλευρά των ασθενών, όσο και των οικείων τους ήταν θεαματικά. Γι’ αυτό και το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποφάσισε να εφαρμόσει τη νέα αυτή τετραήμερη παρέμβαση των 32ωρών από τον Φεβρουάριο του 2018, αποκλειστικά για ασθενείς με ανορεξία ή με βουλιμία με προηγούμενο ιστορικό ανορεξίας. Η αρχή θα γίνει 8- 11 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κέντρου, στην Κηφισιά. Να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Η συγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση αποτελείται από τέσσερις ενότητες, οι οποίες ουσιαστικά στοχεύουν στην αναδόμηση των χαρακτηριστικών εκείνων που πυροδοτούν αλλά και διευκολύνουν την εξέλιξη και τη διατήρηση της νευρικής ανορεξίας.

mindful-blog-

Κάθε ενότητα παρέχει:

• Διαδραστική νευροβιολογική ψυχοεκπαίδευση. 
• Χρήση εργαλείων που βασίζονται αποκλειστικά στη νευροβιολογική λειτουργία του εγκέφαλου, με απώτερο σκοπό την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων της εγκεφαλικής λειτουργίας αλλά και την εφαρμογή εποικοδομητικών μεθόδων ενάντια στην νόσο. 
• Υποστήριξη στρατηγικών διαχείρισης. 
• Βιωματική εκμάθηση στην εφαρμογή των θεραπευτικών εργαλείων με στόχο να εξελιχθούν σε θεραπευτικές δεξιότητες από τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. 
• Αναβάθμιση του ρόλου της τροφής σε δοσολογημένο φάρμακο που αποκαθιστά σταδιακά τη λειτουργία του εγκέφαλου.

Καθ όλη την διάρκεια των 32ωρων παρέμβασης οι ασθενείς, οι υποστηρικτές - οικογένειες και η θεραπευτική ομάδα μέσω της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας θα μάθουν, θα βιώσουν, θα εξασκήσουν όλα εκείνα τα εργαλεία που θα δημιουργήσουν μια πρακτική, έτοιμη δομή για την σίτιση αλλά και για την ομαλή καθημερινότητα στο σπίτι.

DSC 0128

Μήνυμα της Μαρίας Τσιάκα 
«Χωρίς τροφή ο εγκέφαλος εμφανίζει βλάβες σε 8 σημεία (τα οποία είναι πλέον χαρτογραφημένα), καθώς το πάνω μέρος του είναι σε υπερδιέγερση και το κάτω υπολειτουργεί. Φανταστείτε τον σαν ένα διώροφο σπίτι που το ισόγειο είναι 50 τετραγωνικά και ο πρώτος 200! Την ίδια στιγμή, οι νευρώνες λόγω έλλειψης γλυκόζης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης δεν μεταδίδουν επαρκώς τα μηνύματα προς τον εγκέφαλο. Με λίγα λόγια, το σύστημα βραχυκυκλώνει. Επιτέλους πρέπει να σταματήσουν οι νουθεσίες: “ μην την πιέζεις”, “θα φάει μόνη της”, “είναι χειριστική” και όλα όσα καταδικάζουν, αποδεκατίζουν και αδικούν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι ασθενείς γίνονται χρόνιοι, παθαίνοντας μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Η επιστήμη έχει εξελιχθεί. H βιβλιογραφία, πλέον, επίσημα καταγράφει τη νόσο ως “brain based mental illness”. Η κατανόηση των νευροβιολογικών μηχανισμών που αποτελούν τη βάση της εμφάνισης και της διατήρησης της νευρικής ανορεξίας αποτελεί το εφαλτήριο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών στρατηγικών. Ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε για την νόσο, κάτι το οποίο θα είναι επωφελές για τους ασθενείς, τις οικογένειες αλλά και τους ειδικούς».